Ernæring og kosttilskudd ved sykdom
Radon    Muggsopp   Bygningsmaterialer   Avgassing    Høyspentledninger    Drikkevann    Støv   Støy    Lys   Mer

Syk av Huset? ©M.Lande 1989-2023
Priser på utmåling av din bolig eller ditt kontor.
Ukesleie av testleilighet på Kanariøyene.

Ernæring og kosttilskudd ved sykdom

Kosthold og sykdom

Mange sykdommer kan begrenses eller kureres ved forbedret  kosthold. Kvalitet og næringsinnhold i moderne mat er redusert. Intensivt jordbruk, industrialisering og konservering har vært de sentrale målsetningene.

Moderne mat
D-vitaminer og helse
Lett-produkter

Konservert mat har redusert innhold av næringsstoffer. Anbefalt daglig dose av vitaminer og mineraler bygger ikke på tung vitenskapelig dokumentasjon. (Ali,1995) Dosene er generelle og er ikke tilpasset forskjellige sykdomstilstander. Etter mange års fortielse, ser det f.eks. ut til at økt D-vitamin inntak anerkjennes som sykdomsreduserende. Derimot er det et ikke-tema at store mengder konserveringsmidler i f.eks. lettbrus trolig skader tarmfloraen og gir overvekt fordi halvparten av maten ikke lengre går til bakterievekst.

Kosttilskudd

 

Vitaminer og mineraler

Selv om en unngår all industriell mat, kan kosttilskudd være aktuelt. For eksempel er de livsviktige omega 3 fettsyrene systematisk avlet bort fra korn. Dette er gjort fordi fettsyrene raskt harskner og ødelegger kornets holdbarhet. (Erasmus,1993). Korn brukes som dyrefor og i større og større grad som fiskefor slik at omega 3 også fjernes fra fisk og kjøtt. I industriell mat raffineres fettsyrene bort. Omega 3 tilskudd har hjulpet mange til bedre helse.

Statelige råd om kost
Overvekt og fett

Mange har ment at statelige ernæringsråd har lagt mest vekt på jordbrukets og næringsmiddelindustriens interesser. Nå har også klimahensyn tatt med i vurderingene av hva som er et sunt kosthold. Det har f.eks. vært vanskelig å få fokus på at hurtigopptagelige karbohydrater, ikke fett, er hovedårsaken til overvekt. Karbohydratene i f.eks. hvete, poteter og sukker øker insulinnivået som igjen blokkerer fettforbrenningen. Overvekt øker faren for diabetes og hjertesykdom.

Vitaminer og mineraler

Legemiddelindustrien diskrediterer vitaminer, mineraler og naturmedisin fordi slike produkter ikke kan patenteres. Inntektsmulighetenen blir således beskjedne. Dette betyr ikke at alle kosttilskudd er gunstige for alle. Alt som har en helsemessig virkning, kan også ha bivirkninger. For eksempel ser det ut til at C-vitaminer øker plagene til noen reumatikere. Legeutdannelsen inneholder nesten ikke ernæringskunnskap. Under adresser listes enkelte leger og naturmedisinere som anbefales.

Kostholdsinformasjon

Denne rapporten går ikke ytterligere inn på kosthold. For forslag til kostholdsendringer, kosttilskudd, og naturmedisinsk behandling henvises til "Encyclopedia of natural medicine". Se nedenfor. Her beskrives vanlige sykdommer og vitenskapelig dokumenterte behandlingsforslag. Det finnes mange andre kilder, men det har blitt mye useriøst innen alternativ medisin.

Referanser:

Murray, M. 2012 "Encyclopedia of natural medicine", Atria Books, London
Ali,M. 1995 "RDA - rats, drugs and assumption", LifeSpan, N.Y.
Erasmus, U. 1993 "Fats that heal, fats that kill", Alive Books, Canada

Adresser:

Aud Aardal, Røykenvn 70B, 1386 Asker. T 66 78 75 40 (Akupunktur, soneterapi)
Nimoklinikken, Lege Anna Katrine Ljøgodt, Øvre Storgate 4-6, 3018 Drammen. T 31 30 09 11
Balderklinikken, Munchsgt 7, 0165 Oslo. T 22991700
  (Allergier, kosthold, naturmedisin, leger, laboratorium)
Hanne Beate Halseth, Asnestoppen 7, 3222 Sandefjord. 99 74 58 59 (Kostholdsveiledning)
Irene Korsmo, Eureka, Rådmann Halmrasts vei 4, 1337 Sandvika. 67 55 00 90 (Naturmedisin)
Jens Veiersted, Nutriterapi as, Øverbergveien 46A, 1397 Nesøya. T 916 51 800
  (Kostholdsveiledning)
Kilden Helse, Lege Roald Strand, Ole Vigsgt 16, 0366 Oslo. T 958 79 832
  (Miljømedisin og ernæring)

 Tilbake Hjem Opp Neste 

Ukesleie av ferieleilighet på Gran Canaria ved astma, allergi, reumatisme, etc