Drikkevann og helse
Bakterier
|
En av verdens største undersøkelser av helse og drikkevann er foretatt i Norge
(Flaten,1991).
Resultatene fra denne
tyder på at drikkevannet innvirker vesentlig mer på helsen enn myndighetene informerer om. Klarest var, noe overraskende, sammenhengen
mellom svovel og hudkreft. Likevel fokuseres det nesten utelukkende på drikkevann og helse når bakterier og parasitter
gir akutte mageproblemer.m.m.
|
Drikkevann og helse
|
Drikkevannet har trolig flere langtidsvirkninger på helsen enn allment kjent.
|
Tungmetaller
Bakterier
Fosser
|
Kontrollen
med drikkevannet i Norge er svak, spesielt når det gjelder tungmetaller og organiske miljøgifter. Det fokuseres mest
på vannets innhold av indikatorbakterier fra kloakk. Kloring er et av virkemidlene mot bakterier. Bakterieinnholdet
medfører et betydelig antall sykedager på grunn av mage og tarminfeksjoner. Kraftutbyggingen har redusert
den naturlige vannrensningen ved fosser og stryk.
|
Forurenset nedbør
|
Forurenset nedbør, industri, plantevernmidler, gjødsling, veier, flyplasser, avrenning fra søppelplasser og langtidsvirkinger
av ulykker påvirker vannkvaliteten, men har ikke akutte virkninger. Vannets surhet løser opp berggrunnen og ledningsnettet.
Det er derfor ønskelig å se på innholdet i det vannet som kommer ut av springen.
|
Surhet og pH
Diabetes 1
|
Surheten eller syreinnholdet i vann måles i pH fra ca. 0-14. Nøytralt vann har pH 7. Denne verdien reduseres når
luft blandes med vannet. Spesielt farlig blir surheten ved pH verdier under 5. Myndighetenes krav til god
vannkvalitet er pH 8.5-7.5. Mindre god er pH 7.5-6.5. Under pH 6.5 regnes som dårlig. En undersøkelse viser
firedoblet diabetes 1 hyppighet blant barn i områder hvor surheten er under pH 7 sammenlignet med over pH 7.7
(Stene,2002).
|
Aluminium
Senilitet
|
Fiskedøden
skyldes at bl.a. aluminium i berggrunnen løses opp i surt vann. Det er aluminiumet som dreper. Hos mennesker kan muligens
aluminium gi hukommelsesproblemer og tidlig senilitet. En bør derfor skifte ut aluminiumskjeler og lignende. Surt vann vil
også løse opp tungmetaller som bly, kadmium, kvikksølv, arsen, antimon, krom, nikkel og kobber. Vann som står i kobberrør
over natten, kan få 25 ganger høyere kobberinnhold enn vanlig.
|
Tungmetaller
Kreft og genskader fra nitrater
|
Tungmetaller
kan medføre skade på arveanleggene, kreft og en lang rekke andre degenerative sykdommer.
Hyppigheten av hjerteinfarkt øker dramatisk. Bly reduserer konsentrasjonsevnen og gir
adferdsendringer. En tidobling av tungmetallene i forhold til den naturlige mengden kan
være tilstrekkelig. Nitrater fra kunstgjødsel kan også gi kreft og fosterskader
(Ward,2018).
Nitritt og nitrat tilsettes ofte kjøtt og kan bidra til rødt kjøttets påståtte kreftfare.
|
Endret nedbørsmønster
Bakterier
|
Klimaendringene gir mer nedbør og ekstremvær. Dette har medført at uklarheter i vann er et økende problem. Uønskede mikroorganismer
havner også lettere i drikkevannet. Det er mest snakk om E.coli, men bakterien Campylobacter gir flest sykdomsutbrudd. I 2007 ble
anslagsvis 2000 på Røros syke av bakterien. Campylobacter var også årsak til mye sykdom og et mulig barnedødsfall på Askøy i 2019.
Offentlige varsler om å koke drikkevannet kommer ofte for sent.
|
Virus og parasitter
|
Det er mest fokus på bakterier, men virus og parasitter kan også gi alvorlige sykdommer. Norovirus er den vanligste årsak til
infeksjon i tarmen med diare og oppkast. I 2004 var det en stor Giradia epidemi i Bergen med 1300 registrert syke pga. drikkevannet.
Flere har store mageproblemer mange år etter utbruddet. Over en million nordmenn drikker vann uten beskyttelse mot parasitter som
Giradia og Cryptosporidium.
|
Gamle vannledninger
|
Vannledningsnettet
i Norge forfaller trolig fortere enn det fornyes. Rørene er i snitt 80 år gamle. 30% av vannet forsvinner pga. brudd i rørsystemet.
Mange små vannverk er ikke gode nok. Folkehelseinstituttet anslår at forurenset drikkevann gjør 200 000 personer syke hvert år.
Halvparten skyldes dårlig vannrensing, mens en tredjedel skyldes brudd i vannledninger.
|
Rørledninger
Asbest
|
Vannledninger
kan bestå av farlige stoffer som asbestsement, kobber, bly, m.m. Ca 15% av rørledningene her i landet er av asbestsement.
Asbest i vannet kan muligens ha sammenheng med magekreft. Ved tørking av klær, bruk av luftfuktere, og dusjing kan
asbeststøv pustes inn og trolig gi lungekreft. Dette regnes som farligere enn å drikke vann fra asbestrør.
|
Organiske miljøgifter
Akkumulering av organiske giftstoffer
|
Utslipp
til luft vil påvirke drikkevannet. Flyktige organiske miljøgifter kommer ned som regn for så å fordampe igjen.
Stoffene akkumuleres i kalde strøk. Se kapittel 1.4. Organiske miljøgifter regnes som noe mindre farlig enn tungmetaller,
men virkningene er mindre kjent. Blant de farligste er perfluorerte stoffer (PFAS), dioksiner, polyaromatiske hydrokarboner (PAH), klorerte
fenoler, polyklorerte bifenyler (PCB), klorerte alkydbensener og styrener (KAB),
DDT, Lindan (HCH) og tinnorganiske forbindelser.
|
Mikroplast
|
Plast brytes ned til små mikropartikler som en også finner i drikkevann. WHO mener helseskadene er usikre, men trolig
mindre enn for andre typer vannforurensing
(WHO,2019).
Trolig er plastflasker og plastembalert mat et større problem.
Disse avgir både partikler og kjemikalier direkte. Mikroplast i drikkevann kan filtreres bort.
|
Vannbehandling
Rørledninger
|
Vannverkene
foretar ofte forskjellige typer vannbehandling. Mest kjent er kloringen for å drepe
mikroorganismer. I tillegg forekommer nøytralisering av surhet, filtrering, lufting,
UV-bestråling, karbonatisering, og kjemisk felling. Tiltakene er delvis ment for å
redusere slitasjen på rørledningene. Vannbehandling kan forurense drikkevannet med
f.eks. med trihalometaner, akrylamid og aluminium.
|
Vurdering av vannkvalitet
Magekreft
|
Det
er rimeligere å rense drikkevannet enn å måle ut alle stoffene det inneholder. Man vet dessuten for lite om virkningen
av stoffer i lave konsentrasjoner. Ved å måle coliforme bakterier, surhet, ledningsevne, og hardhet
får man en indikasjon på kvaliteten. I tillegg er smak, farge, og lukt vesentlig i vurderingen. Humus og klor
kan danne klororganiske giftstoffer. Antall magekrefttilfeller er ca 10% høyere i områder med kloret vann.
|
Hardt og bløtt vann
Kalk
|
Hard og bløtt
vann påvirker helsen. Det antas at hardt vann kunne redusere hjerte- og karsykdommer med
ca 10%.
(Kobayashi,1959.
Schroeder,1960).
Hvis vannet er hardt, er ikke jordens bufferkapasitet av kalsium og magnesium
brukt opp av sur nedbør. Dette gir lavt tungmetallinnhold. Det er uklart om man kan
avhjelpe lavt kalsiumnivå i vannet ved å spise kalkholdig mat eller ta kalktilskudd.
|
Filtrering
Mineraler
|
Ved lukt,
smak, uklarhet, kloring, og generelt overflatevann som vannkilde kan rensing av vannet en drikker til daglig
muligens forebygge sykdom. Det samme gjelder for grunnvann fra jordbruksområder. Ved bruk av rimelige kullfiltre renses
deler av giftstoffene bort. Mengden organiske giftstoffer, plantevernmidler og klor reduseres. Tungmetaller renses i
liten grad. Gjennomkjøring med kokende vann kan redusere problemet med mulig bakterievekst i kullfiltre.
|
Omvendt osmotisk renset vann
Litium
|
Renseanlegg
basert på omvendt osmose er nødvendig for fullstendig rensing. Slike renseapparater koster noen tusen kroner, men krever
ikke stadig skifte av filtre. De gir krystallklart, velsmakende vann. Oksygen slipper gjennom slik at vannet ikke
blir flatt som ved destillering. Rundt 90-99% av tungmetallene fjernes. Mer enn 99% av bakterier og organiske
forurensninger fjernes. Muggsoppsporer, parasitter og mikroplast fjernes helt. Litiumnivået kan øke, men dette er trolig gunstig
helsemessig (Schrauzer,2002).
|
Utprøving av renset vann
Revmatikere
|
En innvending
har vært at nyttige mineraler også blir borte. Mineralene i drikkevannet er sjelden
organisk bundet og kan ha liten betydning. De nyttige mineralene får du i alt vesentlig
gjennom maten. Unntaket er magnesium som ser ut til å redusere faren for hjerteinfarkt
betydelig. Ved helseproblemer kan virkningen av omvendt osmotisk renset vann til mat og
drikke testes ut. Dette har gitt gode resultater for enkelte revmatikere og allergikere.
|
Opptak og utskillelse av miljøgifter
Dusjing
|
Tungmetaller
og annen miljøgift som tas opp via mage-tarm kanalen, føres med blodet direkte til leveren. Leveren er sentral i nedbrytningen
og utskillelsen via gallen tilbake til tynntarmen. En fiberrik kost er viktig for at stoffene ikke tas opp på ny.
Avgiftningsmekanismen skiller seg fra opptak via luftveiene. Dusjing i vann med mye klor kan gi høyt kloropptak via lungene
og huden. Dette øker kreftfaren
(Kuo,1998).
|
Utsatte organer
Hodepine ved uregelmessig spising
|
Lever, nyrer,
hjerne, ryggmarg og nervevev er spesielt utsatt for miljøgifter. Enkelte fettløselige
stoffer som plantevernmidler og løsemidler lagres i underhudsfett hvor de gjør liten
skade. Ved mistanke om høy giftbelastning via mage tarm, kan faste og renset drikkevann
forsøkes. Prøv også ut om uregelmessig spising gir hodepine. En forverring av
allmentilstanden etterfulgt av en bedring kan indikere enten høy giftbelastning eller en
matallergi.
|
Vann, mat, luft
|
Det
er enklere å rense drikkevann enn luften og maten vi får i oss. Få opplever akutt bedring av annet enn mageproblemer ved
utprøving av annet drikkevann en periode. Koking løser problemet med bakterier og parasitter, damper av deler av organiske
miljøgifter, men fjerner ikke tungmetaller og alle mykotoksiner.
|
Dehydrering
|
For lite
vanninntak er trolig et like stort problem som forurensning av vannet. Kaffe, te, og coladrikker virker svakt vanndrivende og
kan gi dehydreringsplager. Drikk helst flere liter vann pr dag. Fem glass vann om dagen halverer
hjerteinfarkthyppigheten. (Aftenposten,28.8.98) Fruktsafter og sukkerholdige drikker er ikke det samme.
De inneholder konserveringsmidler og påvirker tarmfloraen vår negativt. Eventuelt mineralvann bør har mye magnesium og kalsium, men lite natrium.
Kullsyre er påstått uheldig innen alternativ medisin, men skilles svært effektivt ut via lungene.
|
Litteratur:
|
Forskrift om vannforsyning og drikkevann, Web: Lovdata, 2016.
WHO, 2017. Guidelines for drinking-water quality - 4th edition.
|
Adresser:
|
Norsk Institutt for Vannforskning, Gaustadalléen 21, 0349 Oslo. T 22 18 51 00
Folkehelseinstituttet, Postboks 222 Skøyen, 0213 Oslo. T 21 07 70 00
Byvetrinær, helseråd og næringstilsyn i kommunene
De lokale vannverkene |
Referanser:
|
Flaten, TP. 1991. "Geographical associations between drinking water chemistry and mortality
and morbidity of cancer and some other diseaces in Norway", Sci. Tot. Envir 102:75-100
Kobayashi,J. 1957 "On geographical relationship between the nature of river water and death
rate from apoplexy" Ber. Ohara Inst Landwirtsch. Biol., Okayama Univ., 11:12-21
Kuo, HW. 1998. "Estimates of cancer risk from chloroform exposure during showering in
Taiwan". Sci Total Environ. Jul
Schrauzer, GN. 2002. "Lithium: occurrence, dietary intakes, nutritional essentiality.",
J Am Coll Nutr, Feb
Schroeder,HA. 1960 "Relation between mortallity from cardiovascular disease and treated
water supplies", J.Am.Med.Assoc. 172:1902-1908
Stene, LC. 2002. "Acidic drinking water and risk of childhood-onset type 1 diabetes", Diabetes
care, Sept.
Ward, MH. 2018. "Drinking Water Nitrate and Human Health: An Updated Review."
Int J Environ Res Public Health. Jul
WHO, 2019. "Microplastics in drinking-water", World Health Organization, Geneva
|