Temperatur, trekk og strålevarme
Radon    Muggsopp   Bygningsmaterialer   Avgassing    Høyspentledninger    Drikkevann    Støv   Støy    Lys   Mer

Syk av Huset? ©M. Lande 1989-2013
Priser på utmåling av din bolig eller ditt kontor.
Ukesleie av testleilighet på Kanariøyene.

Temperatur, trekk og strålevarme

Trivselstemperatur

Tilpass i utgangspunktet temperaturen i boligen til eget trivselsnivå. Dette varierer fra person til person. Trivselstemperaturen vil også avhenge av aktivitetsnivå, luftfuktighet, årstid, trekk, alder o.l. På kvelden og natten bør temperaturen være lavere enn på dagtid slik det er i vårt naturlige miljø.

Virkninger
Anspenthet og slapphet

For lav temperatur skaper en beskyttelsesreaksjon i kroppen. Muskler strammes og det kan oppstå stressplager. For høy temperatur gir slapphet. Avgassing fra de fleste bygningsmaterialer øker med temperaturen. Ved innemiljøplager bør reduksjon av temperaturen ned til 18 grader testes ut.

Temperaturforskjeller
Strålevarme
Trekk

Temperaturforskjeller på over 3 grader mellom gulv og hodehøyde kan gi hodepine. Det samme gjelder sterk strålevarme mot hodet fra ovner, takvarme og lamper. Trekk reduserer trolig motstandskraften mot infeksjoner, f.eks. forkjølelse. Med dagens tette boliger er det vanskelig å oppnå god ventilasjon uten å skape trekk. Varmepumper gir også trekk. I nye bygg anbefales diffusjonsåpne vegger, ikke ventilasjonsanlegg.

Temperatur og døgnrytme

 

 

Ventilasjonsspesialister anbefaler ofte en jevn temperatur. Dette er ugunstig. I vårt naturlige miljø varierer temperaturen med døgnet og årstiden. Konstant innetemperatur i vinterhalvåret ødelegger denne temperatursyklusen. Temperatur er med å styre vår døgnrytme og produksjon av hormoner. I soverom bør temperaturen være lav. Optimal søvnkvalitet er også avhengig av at temperaturen synker i timene før en legger seg. (Lærum,1988)

Energiøkonomi
Termostat- og tids-
styring

Legg betydelig vekt på egen trivsel, ikke bare energiøkonomisering. Stress, og helsesvikt er en like stor trussel for verdens framtid som energimangel. Bruk gjerne termostatstyring i hvert rom. Tidsbrytere i tillegg gjør det mulig å redusere kvelds og nattemperaturen.

Forbrenning
Slanking

Lav temperatur øker forbrenningen i kroppen. Dette må være vår minst kjente slankemetode. Et 15 minutters kaldt karbad viser seg å ha like slankende virkninger som en joggetur. Den økte forbrenningen kan vedvare i opptil et døgn. Langsom tilvenning til lavere innetemperatur er nødvendig for ikke å fryse.

Varme og kalde bad

 

Forkjølelse

Temperaturendringer har positive virkninger. Vekselvis varme og kalde bad er brukt med hell som behandling av flere lidelser. Dette øker blodsirkulasjonen og har en rekke gunstige innvirkninger. Mest kjent er trolig Sebastian Kneipps hydroterapi. Daglig kalde bad er bevist gunstig for forkjølelse, influensa, leddbetennelse, hjerte- og karsykdommer, kreft, allergi og kronisk tretthet. (Alt.Med.Leksikon,1994)

Kuldeopplevelse

Muggsoppsporer i luften kan gi frysninger uten at temperaturen er lav. Røde og gule farger i motsetning til hvitt og blått gir en opplevelse av varme. Stress medfører ofte kalde hender og føtter. Varme og svette ved aktivitet er bra. Dette er en måte kroppen kvitter seg med avfallsstoffer på.

Litteratur:

Berge,B. 1988 "De siste syke hus", Universitetsforlaget
Norsk Byggtjeneste. 1987 "Etter 'Indoor Air 87'", HTI 4, Oslo
Magnusson & Qvist. 1989 "Inomhusklimaet før menniskan", Liber, Stockholm

Referanser:

Alternativt Medisinsk Leksikon, 1994 Hydroterapi. 143:146. Det Beste, Oslo.
Lærum, OD. 1988 "Kroppsrytmene og lyset", Alma Mater, Bergen

 

 Tilbake Hjem Opp Neste 


Opplev hva en
sunn bolig betyr
for din helse

Ukesleie av leilighet på Gran Canaria ved astma, allergi, reumatisme, etc Testleilighet Gran Canaria